Jest warzywem smacznym i zdrowym, a nasza dieta może sporo zyskać dzięki jej obecności. Kapusta zawiera przecież wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, choć w ostatnich latach doceniono ją głównie za wysoką zawartość substancji leczniczych, mogących skutecznie wspierać nas w walce z chorobą wrzodową.

Od połowy lat 50-tych XX wieku trwały badania, które mały ustalić, w jaki sposób kapusta wpływa na nasze zdrowie. Dzięki nim zyskano pewność, że dieta bogata w kapustę może skutecznie pomagać osobom cierpiącym z powodu wrzodów. Amerykańscy badacze uznali, że kapusta jest cennym dodatkiem do diety każdego człowieka, a to głównie ze względu na tzw. „czynnik antywrzodowy”. Takim mianem określono bowiem substancję, która występuje tylko i wyłącznie w kapuście.

Czym jest dokładniej ów „czynnik”, który pozwala pokonać wrzody? To specjalny rodzaj białka, którego nie znajdziemy w innych warzywach, a który ma wyjątkowo korzystny wpływ na stan naszych jelit oraz dwunastnicy. To dzięki niemu kapusta pomaga w leczeniu choroby wrzodowej, choć wiele osób dodaje ją do swej diety, traktując to jako jeden z podstawowych elementów profilaktyki. Jak wynika z obserwacji, taka profilaktyka przynosi bardzo dobre rezultaty. Warto jednak pamiętać, że w walce z wrzodami najlepiej sprawdzi się albo surowa kapusta, albo sok z tego warzywa. Unikać należy za to kapusty gotowanej. Dlaczego? Bo im dłużej podgrzewane jest to warzywo, tym mniejsza zawartość tak cennej substancji, jaką jest odkryty przez badaczy amerykańskich „czynnik antywrzodowy”.